Programul de litigare strategică pentru promovarea diversităţii familiei

Asociația ACCEPT a reprezentat în ultimii 20 de ani persoane LGBT în instanțele din România în cazuri de discriminarea, referitoare la încălcarea unor drepturi fundamentale, sau în cadrul unor investigații penale în care membri ai comunității au fost victime ale unor infracțiuni motivate de ură.

În ultimii ani una din problemele majore ale comunității a devenit absența oricărei forme de protecție a familiei bazate pe un cuplu de același sex. România nu recunoaște și nu protejează în niciun fel viața de familie a persoanelor LGBTI, deși propunerea legislativă privind parteneriatul civil a fost supusă deja de 3 ori votului parlamentului. De fiecare dată prejudecățile din cadrul legislativului au învins, și speranța noastră se îndreaptă, în aceste momente, către justiție.

În consecință, mai multe familii rainbow au decis să își caute dreptatea în instanță. Asociația ACCEPT susține demersurile legale și de comunicare pentru aceste cazuri, însă nu toate activitățile necesare litigării strategice pot fi realizate pro bono. Toate aceste cazuri implică cheltuieli de judecată, cheluieli aferente transportului, onorarii pentru cercetare juridică în alte state membre UE și pentru traduceri, sau costuri pentru producția unor materiale de promovare foto, video sau online.

Scopul final al programului nostru de litigare strategică este acela de a ajunge în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene, dar și în fața Curții Europene a Drepturilor Omului, pentru a solicita ca statul român să respecte și să protejeze viața privată și de familie a cetățenilor LGBTI prin parteneriat civil.

Deși programul de litigare strategică are un număr mic de beneficiari direcți - familiile direct implicate - deciziile instanțelor de judecată la nivel european au potențialul de a îmbunătății situația tuturor persoanelor LGBTI din România care doresc să trăiască într-o uniune consensuală înregistrată sau într-un parteneriat civil.

Primul caz care a ajuns în atenția publicului este cel al familiei lui Adrian Coman și Clai Hamilton. Îi reprezentăm pe cei doi în instanță încă din 2012, când au dat în judecată statul român în urma refuzului de a recunoaște căsătoria lor oficiată în 2010 la Bruxelles. Autoritățile din România refuză, de asemenea, să recunoască relația de familie dintre soți. În lipsa acestei recunoașteri, soţii Coman-Hamilton nu se pot stabili acasă, în România, întrucât dreptul la rezidenţă se acordă exclusiv membrilor familiei. În momentul de faţă, Clai Hamilton nu poate locui legal în România pentru perioade mai lungi de 3 luni în calitate de membru de familie, deşi este căsătorit cu un cetăţean român.

Pe 29 noiembrie 2016, Curtea Constituțională Română a decis să consulte Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) asupra interpretării armonioase a legislației comunitare privind dreptul la liberă circulație pentru cetățenii europeni aflați în familii bazate pe cupluri de același sex. Decizia de a consulta judecătorii europeni este una istorică, fiind pentru prima dată când CCR trimite întrebări preliminare la curtea de la Luxembourg. De asemenea, CJUE se va confrunta pentru prima dată cu o întrebare concretă asupra semnificației termenului de „soți” din contextul directivei europene privind dreptul la liberă circulație, pentru a clarifica dacă acesta include și soții de același sex. Prin această decizie, CCR arată faptul că România aparține, totuși, unui spațiu european al valorilor, de care nu se poate despărți și în care nu se poate izola.  Detalii aici.

Impactul deciziei Curții de Justiție a Uniunii Europene în cazul familie Coman-Hamilton nu se va limita la România. În cazul unei decizii favorabile, toate celelalte 6 state UE care nu au reglementat nici parteneriatul, nici căsătoria între persoane de același sex ar trebui să găsească o formă minimală de recunoaștere măcar pentru cetățenii europeni care circula împreună cu familia lor same-sex pe teritoriul lor.

Încă nu știm când trebuie să ajungem la Luxemburg, însă preconizăm că vom primi un termen până la finele anului 2017. Ca să ajungem acolo, avem nevoie de sprijinul vostru și estimăm că vom avea nevoie de cel puțin 8000 de euro pentru a susține costurile asociate litigării strategice.

[ Show more ]
Galantomi:

1

Donatii:

148

Suma:

17,095 RON

Evenimente fundraising

In beneficiul: Programul de litigare strategică pentru promovarea diversităţii familiei

Prin galantom.ro îți poți îndemna prietenii care vor să iți cumpere un cadou de ziua ta să facă în schimb o donație pentru una dintre cauzele beneficiare cu care tu simți că rezonezi. 

10,085 RON

Suma:

1

Galantomi:
99 Donatii

In beneficiul: Programul de litigare strategică pentru promovarea diversităţii familiei

Moș Crăciun e prin definiție un Galantom. În fiecare an, în preajma Craciunului, el ne aduce aminte că suntem ființe care se împlinesc prin dăruire. 

2,800 RON

Suma:

1

Galantomi:
4 Donatii

In beneficiul: Programul de litigare strategică pentru promovarea diversităţii familiei

Vine ziua ta. Este momentul în care ești în centrul atenției prietenilor, cunoscuților, familiei. Toata lumea te întreabă ce iți dorești să primești cadou, dar tu știi că ai tot ce îți trebuie și că nu îți dorești decât să fii aproape de cei dragi și să împarți cu ei bucuria și voia bună.

4,210 RON

Suma:

1

Galantomi:
45 Donatii

Pagini fundraising

De ziua mea îmi doresc protecție pentru toate familiile din România.

Anul acesta am hotărât să îmi dăruiesc ziua de naștere pentru Asociația ACCEPT - prima organizaţie neguvernamentală de drepturile omului din

10,000 RON Target
10,085 RON Suma
99 Donatii
100% Complete